ТЕНДЕНЦИИТЕ В СТРОИТЕЛСТВОТО – МНОГОЕТАЖНА СГРАДА ИЛИ ФАМИЛНА КЪЩА?

ЗА ИЗБОРА АПАРТАМЕНТ ИЛИ КЪЩА?

Преди да закупиш жилище, един от ключовите въпроси е какъв тип да избереш – апартамент или къща?  Изборът между двете всъщност предлага два напълно различни начина на живот.

До съвсем скоро – до преди около година – две, този въпрос не беше толкова актуален, защото някак естественото решение изглеждаше апартаментът, особено за младите хора, които всъщност избират неговите предимства:

  • По-ниски разходи за техническо поддържане;
  • По-малко време за почистване;
  • По-ниски разходи за отопление;
  • Развита инфраструктура и удобство за транспорт;
  • Близост до работа/училище/ спортни активности и други занимания
  • И т.н.

Апартаментът беше приоритет за динамичните личности, които обичат градските светлини и по-екстровертен начин на живот.

Обстановката през последната година обаче ни накара да си останем вкъщи, а с това да обърнем повече внимание и на недостатъците на живота в апартамент. На първо място сред тях се откроиха ограниченото жилищно пространство, липсата на двор и зеленина. Шумът от съседите и незачитането на личното пространство са следващите големи дразнители. Към всички тях бихме добавили и непрекъснатите проблеми с паркирането, честите проблеми с хигиената и поддръжката общите части.

Изброените минуси на живота в апартамент, заедно с откритата възможност да работим от вкъщи, накара много хора, особено младите семейни двойки, да преподредят личните си приоритети и обърнат повече внимание на предимствата на живота в къща. Ако до скоро „къща” означаваше отдалеченост, липса на атракции, комуникации, инфраструктура, повече разходи и повече време за поддръжка, то днес „къща” е символ на независимост, лично пространство, свобода, природа, хармония и спокойствие.

В заключение, бихме казали, че голяма част от построените вече еднофамилни къщи в градските части, както и апартаментите в затворени комплекси, облагородени със зеленина, позволяват да съчетаете предимствата и на двата типа жилище.

В своята десетгодишна история БРИК ИНЖЕНЕРИНГ е реализирала над 10 проекта на еднофамилни къщи, а построените многоетажни жилищни сгради са 3. За удобството на всеки тип жилище можеш да се консултираш допълнително с нашите експерти, а най-важното е личният ти почерк и хармонията в него да го превърнат в твоя мечтан дом.