ЦВЕТОВЕТЕ НА 2021 (СИВО И ЖЪЛТО) – АКЦЕНТ ИЛИ ОСНОВЕН ЦВЯТ В ИНТЕРИОРА?

В края на всяка календарна година специалистите от института Pantone color (световноизвестна, американска организация, всепризнат авторитет в областта на цветовете), определят актуалния цвят за следващите 12 календарни месеца. Изборът се основава въз основа на различни изследвания на социалните и културни промени в обществото, а също и на тенденциите за използване на един или друг нюанс в различните изкуства, и особено в модата.

За 2021 година Pantone Color определи два цвята – сив и искрящо жълт. Два, на пръв поглед независими и напълно различни един от друг цветове, които се свързват, за да създадат усещане за завършеност, светло бъдеще и положително развитие. Сивото се свързва със стабилността и постоянството, а жълтото символизира светлината, топлината и положителните емоции.

Как изборът на тези два цвята се отразява на тенденциите в интериора, гледната си точка с нас сподели арх. Богдан Беков, основател на АPrime Studio.

„В интериора е важно дизайнът да е непреходен, затова когато и да изберете сиво– никога няма да сгрешите. Не мисля, че скоро сивият цвят ще бъде демоде – той може да присъства винаги като основен, създава спокойствие и балансира атмосферата. Съчетава се с всички други цветове, а през последните години Скандинавската концепция му донесе повече популярност и го наложи в комбинация с бяло.

Актуалният жълт цвят, бих посъветвал, да се използва като акцентен, за бързо и безпроблемно сменящи се елементи в обзавеждането – например – декоративни възглавници, покривки, килим и др. Лично аз избирам акцентния цвят не съгласно препоръките за актуален през годината, а спрямо конкретните възложители на проекта. В процеса на подготовка и на цялата комуникация, винаги ми прави впечатление кой акцентен цвят присъства основно в облекло, аксесоари. Понякога изборът ми е свързан не само с професионалния ми опит, но и с усет, който няма как да се обясни рационално. Просто свързваш начина на живота на човека с определен нюанс.”

АPrime Studio е основен партньор на БРИК ИНЖЕНЕРИНГ в частта за интериорен дизайн и проектиране.  За още интересна информация следете ежемесечната ни рубрика и съвети от арх. Богдан Беков.

Свържете се с BrickEngineering , за да ви осигурим професионален и точен съвет и прецизно изпълнение на вашия проект.