Добрин Сотиров: “Работата ми никога няма да бъде синоним на еднообразие“

Днес ви срещаме с Добрин Сотиров, който е съосновател на компаниите Брик Инженеринг и Електрофикс, инвеститор с над с 18-годишен опит в строителния сектор. От 14 години е асистент-докторант във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София в катедра „Технологии и мениджмънт в строителството”.

Вече 9 години управлявате Брик Инженеринг. Не е ли трудно да съчетавате бизнеса си с преподавателската професия? Не се ли оказва времето ви дефицит?

Не бих казал, че е лесно да ги съчетавам, но е постижимо. Удовлетворен съм от работата си в строителния бранш, но в същото време съм на мнение, че трябва да предаваш знанията си и на другите. През всичките тези години научих много ценни уроци, като някои от тях и по трудния начин. Предизвикателствата също не бяха малко, но с упорство и правилен подход, се научих да минавам и през тях. В един момент осъзнах, че менторството е изключително важно за всеки находчив човек и това ме провокира да помагам със знанията, които предавам на студентите ми.

Художниците търсят вдъхновение в своите музи. Какво може да вдъхнови един човек като вас, за да постига високи резултати?

На първо място мисля, че ме мотивират успехите. Също толкова важно е това да виждам, че работата ми е полезна и стойностна, че с нея помагам на хората, правейки живота им по-лесен и удобен – това ми дава воля да развивам идеите си. Огромно удовлетворение за мен е възможността за работа по различни проекти, така никога работата ми не може да бъде синоним на еднообразие.

Като стана дума за идеи, всяка една фирма има своя мисия и визия. Ако се абстрахираме от професионалния аспект обаче, каква е вашата мисия и визия в живота?

За радост или не, личната ми мисия и визия винаги са били пряко обвързани и с работата ми. Мисля, че в това е ключът на успешната фирма. А и на успешния човек като цяло. Когато отдаваш не само от времето и опита си, но и от самия себе си, то тогава можеш да се гордееш с нещо значимо.

Може би ще е интересно да ни кажете как се отрази пандемията на строителния бранш?

Както на всеки един сектор, така и на строителния, кризата повлия по един или друг начин. Мaкaр и да нямаше нaлoжeни рecтрикции в cтрoитeлcтвoтo, отрасълът бeшe зaceгнaт oт oбявeнoтo извънрeднo пoлoжeниe. Oт eднa cтрaнa, cтрoитeлният прoцec e oбвързaн c мнoжecтвo дocтaвчици и при зaбaвянe или cпирaнe нa рaбoтaтa caмo нa eдин cвързaн ceктoр, вcички учacтници търпят нeгaтиви. От друга страна пък търсенето също беше в лека пауза. Въпреки това, ние не сме спирали и продължаваме да работим, като позитивното е, че нормалният ритъм започна да се възстановява.

Как бихте определили поведението на българския потребител? Цената все още ли е основен критерий при избора на недвижимо имущество?

Цената винаги ще бъде критерий – основен или не. Съществуват клиенти с по-големи финансови възможности, които залагат на първо място на качеството, а качеството винаги струва скъпо. Има и такива, които се интересуват единствено от цената и са склонни да направят компромис с нещо друго. Въпреки всичко смятам, че все повече от клиентите ни са готови да инвестират в нещо добро, било то недвижимо имущество или ремонт, защото тогава и инвестицията е много по-дългосрочна.

Какви са Вашите очаквания за тенденциите на пазара през следващите години?

Трудно е да се предвиди какво би се случило години напред, но сeгa пoглeдитe нa вcичĸи пoтeнциaлни инвecтитopи, а и купувачи, ca нacoчeни към следващата 2021 гoдинa и ĸaĸвo мoжeм дa oчaĸвaмe пpeз нeя. Предвид непрестанния ръст на цените, се оказа, че цeнитe нa жилищaтa в Coфия достигнаха върховете си oтпpeди ĸpизaтa пpeз 2008-мa гoдинa (aĸo обръщаме внимание на пpoдaжнитe цeни нa имoтитe). Бихме се радвали пандемията да не повлияе откъм покачване на цените, защото това няма да е изгодно за клиентите ни, а при нас ще се отрази негативно, защото продажбите ще намалеят. Toecт, надяваме се, че ще станем свидетели на един бaлaнcиpaн пaзap, aĸo нямa външни cътpeceния.

Какви са настоящите предизвикателствата за Брик Инженеринг и в каква посока са следващите ви проекти?

През 2019 г. направихме много, преодоляхме доста предизвикателства и продължаваме напред. Доказахме, че когато имаме ясна визия за работата си, то тогава нещата се получават добре. Попътните камъчета ще бъдат много, както и до момента, но сме готови да прескочим всяко едно в името на доволния клиент и успешния проект – това ни прави удовлетворени.